+36 30 328 66 33 veningerboldi@gmail.com

Mi az a CSOK?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény különböző lakáscélok megvalósításához gyermekek után járó vissza nem térítendő állami támogatás. A lakáscélok vásárlás, építés és bővítés lehetnek.

Kinek jár a CSOK?

Meglévő gyermek esetén: Szinte mindenkinek. Házaspároknak, élettársaknak és gyermeküket egyedül nevelőknek egyaránt, a szülők életkorának vizsgálata nélkül.

Vállalt (később születendő) gyermek esetén: Csak olyan “fiatal házaspároknak”, akiknek az egyik tagja 40 év alatti. A szülői életkort kizárólag a CSOK igénylés pillanatában vizsgálják.

Az oldalon bővebben bemutatjuk a részleteket!

Ki után igényelhető a CSOK?

Meglévő gyermek után: a 12 hetes kort betöltött magzattól a 25 év alatti gyermekig, illetve 25 év felett fogyatékossággal élő eltartott. A 18 év feletti gyermekeknél már nem feltétel, hogy nappali tagozaton felsőoktatási intézményben tanuljon.

Vállalt gyermek után: A CSOK igénylése után születendő gyermek, akinek a megszületésére határidőt vállalnak a szülők. Maximum 3 gyermek vállalása lehetséges új ingatlancél és 2 gyermek vállalása használt ingatlancél esetén.

Az oldalon bővebben bemutatjuk a részleteket!

A legfrissebb CSOK újdonságok:

2020.06.13-tól vezettek be egy újabb könnyítést: A külföldről hazaköltözők igénylését tovább könnyítették. TB jogviszonyként eddig is elfogadták a külföldi biztosítási jogviszonyt, amit a külföldi hatóság igazolt le. Ezentúl a Nagy-Brittaniában vagy Észak-Írországban dolgozók esetében további könnyítést tettek. Amennyiben az külföldi igazolás formaisága vagy annak hiánya miatt utasította el a bank a CSOK igénylést, méltányossági kérelemmel lehet a kormányhivatalhoz fordulni, aki saját hatáskörben megállapíthatja a biztosítási jogviszony meglétét, amivel az igénylés folytatódhat. A könnyítésről részletesebben ebben a cikkünkben olvashat!

2020.01.01-től tovább bővült a falusi CSOK, miszerint a kiemelt településeken új lehetőségként már a költségvetésben szereplő bővítési és korszerűsítési munkálatok ÁFÁ-ja is visszaigényelhető. A lehetőségekről ezen a linken olvashat részletesen!

2019.07.01-től bevezetésre került legfontosabb könnyítések, használt ingatlancél esetében:

 • Eltörlésre került a 35.000.000 Ft-os (harmincöt millió) felső vételárkorlát.
 • Megszűnt az öt éven belül eladott korábbi ingatlan eladási árának beforgatási kötelezettsége
 • használt lakás vagy ház vásárlásakor is igényelhető a 3%-os CSOK hitel, ami két gyermek esetén 10 M Ft, három gyermek esetén 15 M Ft (1,43+10 CSOK és 2,2+15 CSOK)

2019.07.01-től bevezetésre került a falusi CSOK.

A jelenleg igénybe vehető kedvezményes kamatozású CSOK hitelek:

Ha szeretné tudni, mekkora támogatott hitelt kaphat a jövedelme és az ingatlan értéke alapján, akkor tekintse meg lenti nagyon rövid videónkat! Ha a gyerekszám és hitelösszeg kapcsolata érdekli a videó után megtekintheti!

A támogatott hitelek minimum 2 gyermektől (meglévő és vállalt) a lenti célokra igényelhetőek.

Falusi CSOK: a vidéki ingatlanokhoz kapcsolódó támogatás összege emelkedett!

Az 5000 fő alatti településekre vezették be  ezt az emelést, ahol folyamatosan csökken a népességszám. A Falusi CSOK részleteit itt, a településlistát itt tekintheti meg.

Mik a jelenleg is érvényes szabályok:

 • A legfontosabb változás, hogy  használt ingatlan vásárlása esetén már nem kell vizsgálni, hogy a CSOK-ot igénylő szülőknek van e meglévő ingatlan a tulajdonukban. Így például akár 2 meglévő ingatlan mellé harmadiknak is megvehetik a CSOK-kal vásárolt használt ingatlant. Fontos, hogy megszűnt az a szabáy, hogy amennyiben volt 5 éven belül értékesített ingatlanuk, akkor ennek az eladási árát is be kell forgatni a CSOK-kal vásárolt újabb használt ingatlan vételárába. Ez 2019.07.01-től szűnt meg.
 • A bankokhoz benyújtandó dokumentumok mennyisége jelentősen csökkent. A házasság fennállását, a nemleges adótartozást, az esetleges válási papírokat (gyeremeket egyedül nevelő szülő esetén), a büntetlen előéletet és azt, hogy nem vettek igénybe eddig megelőlegező CSOK-ot (ha most igényelnek ilyet) nem kell már dokumentumokkal igazolni. Elegendő csupán nyilatkozni, hogy minden rendben megvan. Így sok-sok papír beszerzésétől és szaladgálástól mentesülnek az igénylők, ami jelentős könnyítés
 • külföldön dolgozó magyarokat is hazavárja a CSOK, hiszen elfogadják 2018 március 15-től a külföldi TB jogviszonyt és csupán nyilatkozni kell az igényléskor, arról hogy a házaspár egyike 180 napon belül megszerzi a magyar TB jogviszonyt
 • az elkezdett bővítési munkálatok is finanszírozhatóak lettek (eddig csak az igénylés után volt megkezdhető a bővítés). Továbbá a támogatással akár a teljes bővítési költségvetés finanszírozható önrész nélkül (eddig maximum a költségvetés felét lehetett)
 • a bankok döntési határidejét is szabályozták. Ez vásárlásnál maximum 30 nap, építésnél 60 nap, azaz a folyamatok gyorsítása volt a cél
 • vásárlás esetén az adásvételi megkötése és a CSOK kérelem befogadása között eltelt idő vizsgálatát is meghosszabbították az eddigi 120 nap helyett 180 napra

Mik voltak a korábbi pozitív CSOK változások, amik jelenleg is érvényesek:

Meglévő ingatlanra vonatkozó

 • Az igénylőknek már nem csak a támogatással érintett ingatlan lehet a tulajdonukban. Azaz a meglévő ingatlanukat nem kötelező eladni. Ez a pont a tavaly március 15-től életbe lépő szabályozás változásnak köszönhető, miszerint akár 2 korábbi ingatlan mellé is vehetnek egy 3. használtat is.

Gyermekekkel kapcsolatos

 • A változások révén már a 25 éves gyermekre akkor is igényelhető a támogatás, ha az nem tanul nappali tagozatos felsőoktatási intézményben (azaz 20-ról 25 évre emelték a korhatárt, ami igen pozitív)
 • a magzat már 12 hetes korától meglévő gyermeknek számít (korábban ez 24 hét volt, azaz ez is pozitív változás)
 • az igénylő gyámsága alatti gyermekre is jár a támogatás,  ha már most is együtt laknak és együtt is költöznek a majdani ingatlanba és 1 éve fennáll a gyámság és a gyermek vér szerinti szülei elhunytak. (Ez is pozitív változás)

Ingatlannal kapcsolatos

 • osztatlan közös tulajdon esetén ismét igényelhető a CSOK (korábban ezt tiltotta egy NGM (Nemzet Gazdasági Minisztérium) állásfoglalás, de újból zöld utat kapott ez a lehetőség, és ez is pozitív változás jelenleg is hatályban maradt)
 • a “tervezőasztalról” is igényelhető a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (2,6+10 és 10+15 támogatott hitel is). Építési engedéllyel (vagy ezzel egyenértékű hatósági bizonyítvánnyal) kell már rendelkeznie az ingatlannak. A támogatást csak a használatba vételi után folyósítják, de a kérelem befogadható, sőt még a támogatási szerződés is megköthető (ez nagyon pozitív, mert az épülő ingatlanok esetében igen meggyorsítja az ügymenetet)
 • a 2016.12.31-ig befogadott építéshez kapcsolódó kérelmeknél a már meglévő készültségi fokra, azaz a már elköltött bekerülési költségre is jár a CSOK és ÁFA visszaigénylés. Azaz nem kell pótköltségvetés vagy még kifizetetlen számla ahhoz, hogy a kedvezményt megkaphassa az ügyfél. Sőt ha az ingatlancél megvalósult, akkor az igénylő saját számlájára történik meg a kedvezmény kiutalása. Ez a lehetőség korábban megszűnt és mára már csak a költségvetésből még fennálló beépítetlen költségekre igényelhető a CSOK
 • a szolgálati lakással rendelkező ügyfél akkor is élhet a lehetőséggel, ha a vásárlást vagy építést követően a munkakőr miatt továbbra is a szolgálati lakásban kell maradnia (például rendőr, katona és a lelkész). Ez is pozitív változtatás az eddigiekhez képest
 • 30 nap helyett 90 nap áll az igénylő családtagok számára, hogy lakcímüknek bejelentsék a célingatlant. Ez is könnyítés
 • a támogatást igénylő halála esetén az örökösnek nem kell visszafizetnie a CSOK kedvezményt

Mik voltak a pozitív CSOK változások napjainkig:

családi otthonteremtési kedvezmény
 • jelentősen nőtt a maximálisan igényelhető támogatás összege, új ingatlan esetén akár 10.000.000 Ft-ra
 • bevezetésre került a 10+15 CSOK, amely minimum 3 meglévő vagy vállalt gyerek esetén igényelhető, vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes 3%-os kamatozású hitel formájában részletek
 • bevezetésre került a 2,6+10 CSOK, amely minimum 2 meglévő vagy vállalt gyerek esetén igényelhető, vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes 3%-os kamatozású hitel formájában részletek
 • bevezették az ÁFA visszatérítési támogatást új lakás építése, illetve az építési telek cégtől történő vásárlásának vételárához kapcsolódóan
 • változott a “fiatal házaspárok életkorára vonatkozó” követelmény (most már csak az egyik félnek kötelező 40 év alattinak lennie gyerekvállalás esetén)
 • 16-ról 20-ra, majd később 25 évesre növekedett az eltartott gyerek életkorának felső határa
 • a CSOK igénybevételénél nem vizsgálják már az ingatlan energetikai besorolását
 • megszűnt az új lakások vételárának, illetve az építkezések költségvetésének értékbeli korlátozása
 • a használt lakást földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül egységesen, maximális vételár és maximális négyzetméterár nélkül lehet vásárolni CSOK támogatás igénybevételével. Korábban területenként maximalizálták a vételárat és volt maximális négyzetméterár korlát is, de mára mindezt eltörölték a jogszabály változások.

A korábbi változásokkal megszűnt a felső korlátja a CSOK kedvezménnyel érintett ingatlanok méretének!

Mára csak a minimum hasznos alapterületet kell vizsgálni!

 • új ingatlannál és használt ingatlannál eltérő a minimum elvárt hasznos alapterületet (1- 4 gyermekre egyaránt figyelni kell erre). A gyerekszámtól függően 600.000-10.000.000 Ft támogatás igényelhető , a lenti táblázat szerint)
 • Nem csak az első lakásra igényelhető a CSOK, mindenki jogosult rá. Nemcsak az aki már eladta az előző lakását vagy még sosem volt lakóingatlan a tulajdonában. Sőt már használt és új ingatlancél esetén gyerekszámtól függetlenül (mindegy, hogy meglévő vagy vállalt a gyermek) megmaradhat a mostani lakástulajdon is. Régen ez csak akkor működött, ha új ingatlancélhoz kérték a CSOK támogatást (az előző változtatásokkal az 1 és 2 gyermekes családokra is kiterjesztették ezt a lehetőséget, előtte csak a  minimum 3 gyermekes családoknál volt erre mód, de mára mindezt nem kell figyelni)
 • elkülönül a CSOK támogatási összeg az új és a használt ingatlanok esetén (a lenti táblázat szerint)
 • új ingatlan esetén 3 gyermek vállalása is lehetséges (régebben a CSOK max 2 gyermek vállalását engedte, mára ez már csak a használt ingatlan esetén igaz)
 • Vállalt, azaz a jövőben születendő gyermekek után járó támogatás használt ingatlanok esetében is lehetséges. A CSOK 2015-ös bevezetése előtt ilyen sohasem volt még, csak új ingatlancél esetén lehetett a gyermekek késöbbi születésére támogatást kérni. Mára használt ingatlannál 2, új ingatlannál 3 gyermek későbbi születése vállalható
 • 1 gyermekre is jár a támogatás (2015.07.01 előtt csak 2 gyermektől járt a SZOCPOL esetén)
 • 40 négyzetméterre csökkent a méltányolható lakás hasznos alapterületének alsó határa használt és új ingatlan esetében is (2015.07.01 előtt 60 négyzetméter volt a SZOCPOL esetén).
 • az új ingatlanoknál az alsó hasznos alapterület korlát lakásra és családi házra külön-külön lett megállapítva (a lenti táblázat szerint)
 • A 12 hetesnél idősebb magzatot már meglévő gyermeknek kell tekinteni (azaz a “pocakban” van, de nem bevállalt gyermeknek minősül), ez korábban 24 hét volt.

A “2,6+10 CSOK” legfontosabb részletei

 • A konstrukció 2 gyermekes családoknak (meglévő vagy vállalt) 2,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 10 millió forint kamattámogatott hitel együttes igénylését jelenti új ingatlancél esetén
 • A 2 gyermekes családok a 2,6 millió CSOK-ot a kedvezményes hitel nélkül is igényelhetik
 • A kedvezményes 10 millió 3%-os hitel felvétele amennyiben a gyerekszám később születendő gyermekek vállalásával valósul meg házasoknak kell lenni
 • A kedvezményes hitel felvétele a minimum 50 négyzetméteres új lakás és a minimum 80 négyzetméteres új ház esetén lehetséges.

A 10 milliós hitel paraméterei:

 • maximum 3% kamat
 • maximum 25 év kamattámogatás (hitel futamidő több is lehet, de a 25. év után piaci kamatozásúvá alakul a hitel a lejárati idő végéig)
 • a hitel kamatperiódusa öt év (azaz 5 évente vizsgálják, hogy a 3%-os ügyfél által fizetendő kamat mekkora állami támogatást igényel)

A “10+15 CSOK” (korábban “10+10 CSOK” megemelt hitelösszeggel) legfontosabb részletei

 • A konstrukció 3 gyermekes családoknak (meglévő vagy vállalt) 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kamattámogatott hitel együttes igénylését jelenti új ingatlancél esetén
 • A 3 gyermekes családok a 10 millió CSOK-ot a kedvezményes hitel nélkül is igényelhetik
 • Korábban eltörölték azt a szabályozást miszerint a vásárolt új ingatlan vételára vagy az építeni kívánt ingatlan bekerülési költsége a telekár és ÁFA  nélkül számítva nem lehet több 30 millió forintnál (a 30 millió forintos felső korlát kizárólag a CSOK és a hitel együttes igénylésénél számított). Most a támogatás önálló kérelmezésénél sincs és a “CSOK 10+15” konstrukciónál sincs az ingatlannak felső értékhatára
 • A kedvezményes hitel felvétele és a később születendő gyermekek bevállalása csak házaspárok részére lehetséges
 • A kedvezményes hitel felvétele a minimum 60 négyzetméteres új lakás és a minimum 90 négyzetméteres új ház esetén lehetséges. (a hasznos alapterület minimum korlátai a 3 gyermekes CSOK esetében és a hitel esetében is egyaránt számítanak)
 • amennyiben 3 meglévő gyermekre igénylik a 10+15 CSOK-ot, a szülők tekintetében nincs életkori megkötés. Ha a gyerekszámot vállalással teljesítenék, a házastársak egyikének 40 év alattinak kell lennie az igényléskor
 • a meglévő ingatlan nem kizáró feltétele a CSOK konstrukciónak a korábbi többszöri változások után sem. A meglévő ingatlan(ok) megtartásával is lehetséges a támogatással érintett új építésű lakás megvásárlása vagy építése. Az egyetlen kikötés, hogy az összes érintett együtt költöző családtag állandó lakcímének az új ingatlannak kell lennie maximum 90 napon belül

A 15 milliós hitel paraméterei:

 • maximum 3% kamat
 • maximum 25 év kamattámogatás (hitel futamidő több is lehet, de a 25. év után piaci kamatozásúvá alakul a hitel a lejárati idő végéig)
 • a hitel kamatperiódusa öt év (azaz 5 évente vizsgálják, hogy a 3%-os ügyfél által fizetendő kamat mekkora állami támogatást igényel)

A “1,43+10 CSOK” legfontosabb részletei

 • A lehetőség 2 gyermekes családoknak (meglévő és vállalt) 1,43 millió forint támogatást és 10 millió forint kedvezményes hitel együttes felvételét jelenti használt ingatlancél esetén
 • A 2 gyermekes családok az 1,43 millió Ft CSOK-ot a hitelrész nélkül is igényelhetik
 • A támogatott 10 millió Ft 3% kamatozásu hitel felvételéhez, amennyiben a gyerekszámot később születendő gyermekek vállalásával teljesítik, házasoknak kell lenni
 • A kedvezményes hitel felvétele a minimum 50 négyzetméteres használt ingatlancél esetén lehetséges.

A 10 milliós hitel paraméterei:

 • maximum 3% kamat
 • maximum 25 év kamattámogatás (hitel futamidő több is lehet, de a 25. év után piaci kamatozásúvá alakul a hitel a lejárati idő végéig)
 • a hitel kamatperiódusa öt év (azaz 5 évente vizsgálják, hogy a 3%-os ügyfél által fizetendő kamat mekkora állami támogatást igényel)

A “2,2+15 CSOK” legfontosabb részletei

 • A támogatás 3 gyerekes családoknak (meglévő vagy vállalt) 2,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kamatámogatással rendelkező hitel együttes igénylését jelenti használt ingatlancél esetén
 • A 3 gyermekes családok a 2,2 M forint CSOK-ot a hitel nélkül is felvehetik
 • A kedvező 15 millió Ft 3%-os kamatozású hitel felvételéhez, amennyiben a gyermekszámot később születendő gyermekek vállalásával teljesítik, az igénylőknek házasoknak kell lenniük
 • A támogatott hitel felvétele a minimum 60 négyzetméteres használt ingatlanok esetében lehetséges.

A 15 millió 3% kamatozású hitel paraméterei:

 • maximum 3% kamat
 • maximum 25 év kamattámogatás (a hitel futamideje több is lehet, de a 25. év után piaci kamatozásúvá alakul a hitel a lejárati idő végéig)
 • a hitel kamatperiódusa öt év (azaz 5 évente vizsgálják, hogy a 3%-os ügyfél által fizetendő kamat mekkora állami támogatást igényel)

A “2,75+15 CSOK” legfontosabb részletei

 • A támogatás 4 vagy több gyerekes családoknak (meglévő vagy vállalt) 2,75 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 15 millió forint kamatámogatással rendelkező hitel együttes igénylését jelenti használt ingatlancél esetén
 • A 4 vagy több gyermekes családok a 2,75 M forint CSOK-ot a hitel nélkül is felvehetik
 • A kedvező 15 millió Ft 3%-os kamatozású hitel felvételéhez, amennyiben a gyermekszámot később születendő gyermekek vállalásával teljesítik, az igénylőknek házasoknak kell lenniük
 • A támogatott hitel felvétele a minimum 70 négyzetméteres használt ingatlanok esetében lehetséges.

A 15 millió 3% kamatozású hitel paraméterei:

 • maximum 3% kamat
 • maximum 25 év kamattámogatás (a hitel futamideje több is lehet, de a 25. év után piaci kamatozásúvá alakul a hitel a lejárati idő végéig)
 • a hitel kamatperiódusa öt év (azaz 5 évente vizsgálják, hogy a 3%-os ügyfél által fizetendő kamat mekkora állami támogatást igényel)

Amennyiben a fenti kamattámogatott hitelek összegei nem elegendőek a kiszemelt ingatlan megvásárlásához ki lehet egészíteni őket piaci lakáshitel felvételével is.

Az alábbiakban megmutatjuk, a CSOK aktuális részleteit a korábbi évek változtatásaival együttesen!

 • Az igényelhető összeg 600.000,-Ft-tól 10.000.000,- Ft-ig terjed.
 • Jelentős azon ingatlanok köre, amelyekhez a CSOK-ot igénybe lehet venni, tehát nemcsak új ingatlanra, hanem használt lakás, családiház vásárlásra, illetve bővítésre is fel lehet használni.
 • A majdan születendő gyermekek vállalására igényelhető támogatás, használt lakások esetében is kérvényezhető (max. 2 gyermek használt és max. 3 gyermek új ingatlan esetén).
 • Az egy gyermeket nevelő vagy vállaló szülők is részesülhetnek az otthonteremtési támogatásból (régen ez minimum 2 gyerek volt).
 • 40 négyzetméter a méltányolható lakás hasznos alapterületének alsó határa használt és új ingatlan esetén egyaránt (korábban ez nem volt egységes).
 • A CSOK jogszabály korábbi változása szerint a támogatás mértéke új és használt ingatlan esetén a gyermekek számától (esetleg a jövőben vállalt gyermekek számától), a vásárolni kívánt ingatlan vagy építeni kívánt családi ház hasznos alapterületétől függ(a lenti táblázat szerint).
 • A használt ingatlan vásárlásánálaz ingatlan vételárától már nem függ a CSOK mértéke. A 35 M Ft felső vételárkorlátot már a használt ingatlanoknál is eltörölték.
 • Hasznos alapterület: a lakás 190 cm-es belmagasság feletti, fűthető helyiségei alapterületének összege (kivéve: erkély, logia, terasz, tornác, tároló, garázs, pince).
 • Az energetikai besorolás kikerült a feltételrendszerből, azaz már nem kell vizsgálni

A fenti szakmai fogalmak közérthető magyarázatát a CSOK támogatással kapcsolatban a lenti űrlap kitöltésével kérheti szakértő kollégáinktól.

Igényelhető támogatási összegek

Az első CSOK táblázat az ingatlancélokra elérhető támogatásokat együttesen mutatja be. Alatta a különböző célok szerint, részletesebb táblázatokat is talál majd. A célok lehetnek újépítésű ingatlan vásárlása, vagy építés, illetve használt ingatlan vásárlása vagy meglévő ingatlan bővítése. Amennyiben fent a kívánt célra kattint, az oldal a megfelelő tartalomhoz ugrik.

CSOK táblázat


Új ingatlancél (újépítésű ingatlan vásárlása, építés)

GYEREKSZÁMTÁMOGATÁSI ÖSSZEGINGATLAN ALAPTERÜLET
1 gyerek600.000 Ft40 nm-es lakás vagy 70 nm-es ház felett
2 gyerek2.600.000 Ft50 nm-es lakás vagy 80 nm-es ház felett
3 gyerek10.000.000 Ft60 nm-es lakás vagy 90 nm-es ház felett
4 gyerek10.000.000 Ft60 nm-es lakás vagy 90 nm-es ház felett

Új lakás vásárlás, építés 

Használt ingatlancél ( vásárlás, bővítés)

GYEREKSZÁMTÁMOGATÁSI ÖSSZEGINGATLAN ALAPTERÜLET
1 gyerek600.000 Ft40 nm-es lakás vagy családi ház felett
2 gyerek1.430.000 Ft50 nm-es lakás vagy családi ház felett
3 gyerek2.200.000 Ft60 nm-es lakás vagy családi ház felett
4 gyerek2.750.00 Ft70 nm-es lakás vagy családi ház felett

Használt lakás vásárlás, bővítés

A CSOK támogatásra alkalmas ingatlanok jogi meghatározása igen szövevényes, ezért a könnyebb érthetőség kedvéért összefoglaltuk Önnek a lenti pár pontban:

CSOK esetén új ingatlan vásárlásakor vagy építésekor az alábbiaknak kell teljesülnie:

 • Az 1 és 2 gyerekes (vagy ennyi gyermek születését előre vállaló) családok esetén, a támogatható új ingatlancél minimum méretére vonatkozó 40, és 50 nm-es hasznos alapterületű korlátozás a lakásoknál, illetve  a 70, és 80 nm-es korlátozás a házaknál bevezetésre került. Tehát új ingatlancél esetén már csak ekkora minimum hasznos alapterülettel rendelkező lakásokra és házakra igényelhető a CSOK
 • a CSOK korábbi változtatása révén kikerült a rendeletből a maximum négyzetméterár, a maximum vételár illetve az energetikai besorolás vizsgálata
 • A vásárlandó/építendő ingatlannak összkomfortosnak kell lennie (használt ingatlancél: minimum komfortos)

CSOK esetén használt ingatlan vásárlásakor vagy bővítésekor az alábbiaknak kell teljesülnie:

 • A korábban bevezetett változások révén eltörlésre került, hogy a használt lakás vásárlás esetén az  ingatlan vételára maximum 350.000 Ft / négyzetméter lehet (nettó alapterülettel számolva, nem hasznos alapterülettel!)
 • Vásárlás esetén az ingatlan mérete 1 gyermeknél minimum 40, 2 gyereknél minimum 50, 3 gyereknél legalább 60 és 4 gyereknél is minimum 70 négyzetméteres lehet. A hasznos alapterület maximum méretét a CSOK előző változtatásával eltörölték
 • Bővítés esetén a munkálatok befejeztével az ingatlan mérete  minimum 1 gyereknél legalább 40 négyzetméteresnek kell lennie, több gyermek esetén a fenti variációk alapján kell számolni. Maximum hasznos alapterület már itt sincs
 • Bővítésnek minősül az ingatlan hasznos alapterületének minimum egy szobával való növelése, ideértve a tetőtér beépítését is.
 • Nem számít bővítésnek CSOK szempontjából az építmény, épületrész, épület olyan jellegű átépítése, mint például a garázs vagy erkély lakható szobává történő beépítése
 • Az ingatlan vételára már nincs korlátozva a CSOK előző években bekövetkező változásai miatt. Korábban ez régiónként egységesen maximum 35.000.000 Ft lehet (ezt a korábbi változások eltörölték). Azt a korlátozást miszerint a négyzetméterenkénti ár 350.000 Ft-nál nem lehet több szintén eltörölték.
 • Az ingatlan energetikai besorolásának vizsgálatával mára már nem kell foglalkozni
 • A vásárlandó/bővítendő ingatlannak legalább komfortosnak kell lennie

Adásvételi szerződés:

A CSOK szabályoknak megfelelően az adásvételi szerződés nem lehet 180 napnál régebbi. Az adásvételi szerződéseknek számos kritériumnak kell megfelelnie (pl: nem haladhatja meg a vételár 10%-át a készpénzben kifizetett foglaló vagy vételárrészlet). A részletek miatt kérje kollégáink segítségét!

Az CSOK támogatást nem mindenhol, hanem csak és kizárólag azon bankokban, takarékszövetkezetekben és hitelintézetekben lehet igényelni, akikkel az állam partnerségi megállapodást kötött.

Mivel ez nem érinti automatikusan az összes pénzügyi intézményt, kérje segítségünket, hogy hol érhető el a CSOK támogatás.

Új lakás-építése és használt ingatlan bővítése esetén a számlákat a készültségi foknak megfelelő mértékben, részfolyósításonként kell bemutatni. Tehát nem elégséges az utolsó folyósítás előtti egy összegben történő benyújtás.

A CSOK-kal érintett ingatlanra 10 évig jelzálogjogot és terhelési és elidegenítési tilalmat jegyeznek be a magyar állam javára. (a 2,6+10 CSOK és a 10+15 CSOK esetén a hitelösszegre is). A 10 éves elidegenítési időszak alatt nem alapítható haszonélvezeti jog a támogatással érintett lakáson.

További lényeges feltételek, amit a SzocPol (CSOK) igénybevételnél megvizsgálnak:

 • Köztartozás mentesség, minimum 180 napos TB biztosítotti jogviszony (3 gyermeknél a 10 M-s CSOK-nál minimum 2 éves folyamatos TB jogviszonyszükséges), továbbá büntetlen előélet
 • megszűnt az 5 éven belül eladott lakás vételárának kötelező  beforgatása, használt ingatlancél esetében is (ezt korábban eltörölték). Az új ingatlancél esetében a CSOK korábbi években történt változása óta már rég nem szükséges beforgatni az 5 éven belül eladott ingatlan eladási árát
 • használt és új ingatlancél esetén minimum 100% tulajdoni hányad megszerzése a támogatást igénylőnek (ez lehet például 90% és 10% megoszlássaé is)
 • Házastársak és élettársak esetén mindkettőjüknek tulajdonossá kell válnia
 • 10 évre az állam bejegyzi az ingatlan nyilvántartásba a támogatás összegét illetve a terhelési és elidegenítési tilalmat. Ezen idő alatt haszonélvezeti vagy használati jog alapítására nem kerülhet sor, illetve az összes érintett együtt költözőnek be kell jelentkeznie az ingatlanba
 • Vételár maximum 10%-a lehet készpénzben kifizetve, a többit bankszámlára kell teljesíteni
 • Eladó-vevő nem lehet közeli hozzátartozó
 • Amennyiben cég az eladó, a vevő nem lehet az eladó céggel tulajdonosi viszonyban

Ki jogosult CSOK igénybevételére?

 • Azon magyar állampolgár aki rendelkezik állandó bejelentett lakóhellyel (a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény előírásai szerint)
 • Harmadik országbeli (nem uniós) állampolgár, ha rendelkezik bevándorolt vagy letelepedett jogállással (a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak szerint)
 • A hontalan, ha a menedékjogról szóló törvényben foglaltak szerint menekült vagy oltalmazott jogállással rendelkezik.

Kik igényelhetik a támogatást?

 • Természetes személyek életkoruktól függetlenül, már meglévő gyermekek után
 • Új lakóingatlan építésekor vagy vásárlásakor előre maximum 3 gyerek vállalható, minden más ingatlancél esetében maximum 2 gyerek. A később születendő gyermek vállalására előírt és rendelkezésre álló határidő 1 gyerek esetén 4 év,  2 gyermek esetén összesen 8 év. 3 gyerek bevállalása esetében 10 év áll rendelkezésre.
 • Amennyiben  ingatlan vásárlásához 2015.07.01-et követően meglévő gyermeke(i) után CSOK támogatást és lakáshitelt is igénybe vett, akkor a majdan született gyermekek után a felvett hitel csökkentésére gyermekenként 400.000 Forint támogatást fog kapni.

Mely gyermekek után vehető igénybe az új SZOCPOL?

SZOCPOL rendelet
 • Az igénylő által eltartott és közös háztartásban élő, vagy a  vele együtt beköltöző vér szerinti és/vagy örökbefogadott gyermek után
 • Új lakóingatlan építésekor vagy vásárlásakor előre maximum 3 gyerek vállalható
 • A fenti ingatlancéltól eltérő esetben maximum 2 gyerek vállalható
 • Ugyanazon gyermek után csak egyszer lehet bármilyen vissza nem térítendő támogatást igénybe venni (bizonyos eseteket kivéve, ahol a megemelkedett CSOK összeg és a korábbi támogatás összege közti különbség igényelhető)

Ki minősül gyermeknek az új SZOCPOL szerint?

 • Gyermeknek minősül az igénylő által eltartott vér szerinti, örökbefogadott, vagy hatósági, bírósági határozat (gyámság) alapján nevelésbe vett gyermek, aki nem töltötte be a 25. életévét. A korábbi években bevezetett változtatások óta nem számít,  hogy nappali tagozaton tanul-e a gyermek amennyiben betöltötte már a 20. életévét.
 • Testi vagy szellemi fogyatékossága (betegsége) miatt megváltozott munkaképességű személy esetében a 25. életévét már betöltött gyermek is a támogatást igénylő eltartottjának minősül. Abban az esetben ha az állapota legalább egy éve tart vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.
 • Fontos! A magzatot (ikermagzatot) is gyermeknek kell tekinteni a terhesség 12. hetének betöltését követően (azaz még a “pocakban” van, de már nem bevállalt gyermeknek minősül)
 • A gyermek fogyatékosságát az ESzCsM rendelet szerint igazolni szükséges

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény folyósításának főbb szabályai:

CSOK lakáshitel felvétele nélkül is igénybe vehető. Az kérelmek befogadását és ügyintézését a hitelintézetek (kereskedelmi bankok, jelzálogbankok, takarékszövetkezetek) végzik.

Az igényléssel kapcsolatos főbb határidők:

 • Lakásvásárlás esetén maximum 180 nappal a végleges adásvételi szerződés megkötését követően.
 • Építés esetén legkésőbb a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány kiadás előtt.
 • Bővítés esetén már a bővítési munkálatok megkezdése után is (korábban csak a munkálatok megkezdése előtt lehetett igényelni).

Lényeges az ÁFÁ-s számlákkal kapcsolatban!

CSOK igénylés
 • A hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70%-át számlákkal kell igazolni lakásépítés és -bővítés esetén
 • Új ingatlan vétele esetén a vételár 100%-áról  számlát kell bemutatni
 • Új ingatlan építésekor az építési engedély kibocsátását maximum 6 hónappal megelőzően, de 2015.01.01 utáni számlák fogadhatóak el
 • Bővítéskor a családok otthonteremtési kedvezményével kapcsolatos kérelem benyújtása elött kibocsátott számlák is elfogadhatóak már.
 • Az adott készültségi foknak megfelelő, a támogatott személy nevére kiállított számlákat a folyósítást megelőzően kell bemutatni
 • Az elfogadott bekerülési érték 70%-ának a 20 %-a lehet  számlával nem igazolt bontott anyag vagy beszerzés
 • Közhasznú  szervezet vagy települési önkormányzat által kiírt nyilvános pályázat útján az építkezéshez szükséges természetbeni juttatást nem szükséges számlával alátámasztani

A bankok eljárásrendje, folyamatai és kezdeti költségei, illetve a konstrukciók kínálta lehetőségek is sokban különböznek. Ügyfeleink szerint az ingatlancéloknál igényelt CSOK és lakáshitel gondtalan ügyintézésének a záloga a jelzalog.com hitelközvetítőinek segítsége, melyet a lenti űrlap kitöltésével vehet igénybe.

Forrás: https://jelzalog.com/csok/